Aktuality

3. ročník fašiangových slávností v Starom Meste
07.02.2018

 

Fašiangový sprievod, na čele so starostom, vyrazí o 13,30 z Hviezdoslavovho námestia a za sprievodu ľudovej hudby Fidlikanti bude smerovať ulicami historického centra do Zichyho paláca,  kde mestská časť zabezpečila  bohatý program pre deti a fašiangové občerstvenie.

Na Hviezdoslavovom námestí budú pre Staromešťanov a návštevníkov mesta pripravené ukážky fašiangových zvykov. Mäsiari im predvedú spôsob výroby niektorých zabíjačkových špecialít, na ktorých si budú môcť aj pochutiť. O zábavu sa postará ľudová hudba a nebudú chýbať ani tradičné fašiangové maškrty, ako sú šišky či fánky. Spestrením bude tento rok divinový guláš, ktorý bude variť a podávať starosta Radoslav Števčík.

 Súčasťou fašiangových osláv bude aj vyhodnotenie súťaže žiakov staromestských základných a materských škôl o najkrajšiu fašiangovú masku a výstava nielen masiek ale aj  fotografií študentov VŠVU z ich fašiangových karnevalov, ktorá v Zichyho paláci potrvá do 28. februára.  

Fašiangy sú obdobie od Troch kráľov (6. januára) do Popolcovej stredy, ktorá tento rok pripadla na 14. februára. Je to obdobie zábavy, plesov, bálov, ľudových veselíc, zabíjačiek a svadieb. Končí sa v utorok pred Popolcovou stredou tzv. pochovávaním basy. Od Popolcovej stredy nasleduje 40-dňové obdobie pôstu pred Veľkou nocou.