Aktuality

DOKONČILI SME PALACKÉHO A KÚPEĽNÚ
08.06.2017

Mestská časť Bratislava – Staré Mesto dokončila práce na revitalizácii ulíc Palackého a Kúpeľná. ,,Potom, čo nám na konci januára 2015 spadol pod ťarchou snehu na Palackého strom, sme pristúpili na odporúčanie dendrológa ku kompletnej výmene stromoradia na tejto ulici,“ povedal starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. Choré a vyosené stromy tak nahradili nové jarabiny. Výmena stromoradia bola rozdelená do dvoch rokov. ,,Najprv prešla revitalizáciou časť ulice pred školou Matky Alexie a tento rok sme vymenili stromy až po Jesenského ulicu,“ pokračuje starosta. Tohtoročné náklady na revitalizáciu Palackého ulice dosiahli 107 tisíc eur.

Súčasťou revitalizácie bolo aj vydláždenie chodníka a zriadenie súvislého pruhu zelene pod stromami. ,,Namiesto chodníka, ktorý mal miestami len 80 cm tu dnes máme 150 cm široký chodník,“ vysvetľuje starosta Starého Mesta. Vďaka súvislému pruhu trvaliek pribudlo na Palackého celkom 248 metrov štvorcových zelene. Zeleň zrealizovaná v tomto roku má výmeru 170 metrov štvorcových oproti 50 metrom štvorcovým, ktoré mali bývalé dvorčeky okolo stromov. Predláždením chodníka sa zmenila aj dispozícia priechodu pre chodcov pri škole. ,,Získali sme vlastne päť v jednom nové stromy, novú zeleň, nový chodník, nový povrch cesty a najmä vysunutím obrubníkov do cesty aj bezpečnejší priechod pre deti,“ dodáva starosta Števčík.

Zároveň s Palackého prešla čiastočnou revitalizáciou aj na ňu nadväzujúca Kúpeľná ulica. Podarilo sa vydláždiť chodník, ktorý bol neslávne známy kalužami, ktoré cez leto zapáchali a cez zimu vytvárali ľadové plochy. Prepojením pôvodných štvorcov medzi stromami sa podarilo aj tu zvýšiť zelenú plochu z 20 na 105 metrov štvorcových.  Na nákladoch na rekonštrukciu Kúpeľnej ulice, ktoré dosiahli 43 tisíc eur, sa jednou tretinou podieľal developer J&T REAL ESTATE, ktorý si tak napĺňal povinnosť výsadby náhradnej zelene.

V týchto dňoch prebieha aj revitalizácia chodníka a zelene na Škarniclovej ulici, kde je staromestská Základná škola M. Hodžu. Asfalt na chodníku nahradí dlažba, plocha zelene sa rozšíri spojením štvorcov okolo stromov a novú dlažbu dostane aj chodník na druhej strane vozovky, kde zostane zachované parkovanie pre rezidentov.

,,Po rokoch, kedy sa moji predchodcovia nevenovali oprave ulíc, by sme potrebovali 24 miliónov na to, aby sme opravili všetky ulice v Starom Meste. Keďže poslanci nesúhlasili s úverom, musíme robiť po častiach a hľadať peniaze na aspoň desať ulíc ročne. Začali sme ulicami a chodníkmi pri školách. Tento rok by sme radi ešte zmenili Panenskú, dokončili druhú časť Moskovskej a pustili sa do opravy niekoľkých schodísk medzi ulicami v členitej časti mesta,“ uzavrel starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.