Aktuality

Staré Mesto získalo na kamerový systém 17 000 eur
12.11.2014

V Starom Meste pribudnú bezpečnostné kamery! Hoci kamerový systém je v kompetenciách Hlavného mesta SR, mestská časť Staré Mesto si uvedomuje, že najlepšia forma, ako bojovať s kriminalitou, je forma prevencie. Práve vďaka bezpečnostným kamerám sa často podarí predísť priestupkom či trestným činom, alebo odhaliť identitu páchateľa. Mestská časť Staré Mesto preto vyčlenila na kamerový systém prostriedky zo svojho rozpočtu a taktiež sa uchádzala o dotáciu na financovanie projektu v oblasti prevencie kriminality. Na bezpečnostný kamerový systém sa jej podarilo získať 17 000 eur.

 

Projekt na Bezpečnostný kamerový systém Bratislava-Staré Mesto schválila Rada vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality. „K súčasnému kamerovému monitorovaciemu systému mestskej polície v oblasti bratislavského Starého Mesta budú v rámci projektu financovaného z dotácie na prevenciu kriminality doplnené kamery na lokality doteraz nepokryté monitorovacím kamerovým systémom,“ uvádza sa v projekte, ktorý predložila mestská časť ešte koncom roka 2013.

Lokality, kde pribudnú kamery, sú napríklad Michalská brána (2x), Šancová ulica respektíve okolie budovy YMCA a okolie Námestia F. Liszta či Námestie slobody. „Tieto priestranstvá nie sú pokryté bezpečnostným monitorovacím systémom, pričom ide o lokality, kde často dochádza k páchaniu priestupkov v oblasti verejného poriadku, životného prostredia, poškodzovaniu majetku, dopravného značenia, dopravným priestupkov a podobne,“ píše sa ďalej v projekte. Častým problémom týchto lokalít je aj „sprejerstvo“.

Keďže plánovaná suma projektu i požadovanej dotácie bola vyššia než akú schválila Rada vlády Slovenskej republiky pre prevenciu kriminality, mestská časť je pripravená vyčleniť prostriedky. Celková suma projektu je viac ako 60 000 eur.

„Hoci kamerový systém spadá pod kompetencie Hlavného mesta, v záujme zvýšenia bezpečnosti a komplexnej ochrany života, zdravia a majetku našich Staromešťanov, Bratislavčanov a návštevníkov centra Bratislavy sme vypracovali projekt na zvýšenie počtu bezpečnostných kamier v Starom Meste. Teší ma, že sme boli úspešní a verím, že aj vďaka tomuto opatreniu sa zníži počet priestupkov a trestných činov v našej mestskej časti,“ uviedla starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová.