Aktuality

Staromestská výdajňa pomáha
31.07.2014

Matkám s deťmi, ktoré sa ocitli v krízovom centre  Maják nádeje, aj ľuďom bez domova pomáha Staromestská výdajňa. Tovar, ktorý si neprevezmú klienti výdajne a je pred dátumom spotreby, tak putuje do dobrých rúk. Starostka Starého Mesta oslovila na spoluprácu aj kňaza Antona Srholca, ktorý vedie ubytovňu pre bezdomovcov Resoty – Resocializačné komunity. Ten si vo štvrtok 31. júla, osobne prišiel prevziať tovar do výdajne.

 

Staromestská výdajňa začala fungovať vlani v polovici decembra, tento rok v júli navyše ponúka viac tovaru vďaka spolupráci s ďalším obchodným reťazcom. Jej klientmi sú staromestskí seniori, rodiny s deťmi a občania v hmotnej núdzi, ako aj obyvatelia, ktorí sa ocitli v krízovej situácii.  Tovar, ktorý si neprevezmú a je krátko pred dátumom spotreby, končí v dobrých rukách. Mliečne či mäsové výrobky, pečivo, alebo zelenina a ovocie putuje ďalej do Krízového centra Maják nádeje, ktorého zakladateľom je Bratislava-Staré Mesto a útočisko tu nachádzajú obete domáceho násilia. Staromestská výdajňa spolupracuje aj s Občianskym združením Vagus, ktoré pomáha ľuďom bez domova.

 

Starostka Starého Mesta na spoluprácu oslovila aj kňaza Antona Srholca, ktorý vedie ubytovňu pre bezdomovcov Resoty. Ten výdajňu dnes, vo štvrtok 31.júla, osobne navštívil a prevzal si potraviny, pričom spolupráca bude na pravidelnej týždennej báze pokračovať aj v budúcnosti. Tovar zo Staromestskej výdajne tak poslúži aj tamojším klientom. „Veľmi nám záleží na tom, aby sa naši klienti odrazili od dna a každá pomoc je vítaná,“ povedal Anton Srholec.   

 

„Výdajňa v prvom rade slúži pre Staromešťanov, ktorí potrebujú pomoc. Pred pár týždňami sa nám podarilo rozšíriť ponuku a tak máme k dispozícii viac tovaru. Nie všetok tovar si stihnú prevziať naši klienti,  preto ma veľmi teší, že putuje ďalej tým, ktorým naozaj pomôže. Pán Srholec svojou úžasnou prácou pomohol už stovkám ak nie tisíckam ľudí a my sme radi, že môžeme k tomu prispieť,“ uviedla starostka Starého Mesta Táňa Rosová.

Staromestská výdajňa sídli v priestoroch miestneho úradu, vchod je z Medenej ulice. Otvorená je v pondelok, utorok, štvrtok a piatok od 10.00 do 13.00. Tovar je vydávaný zadarmo obyvateľom Starého Mesta s dôchodkom do 340 eur, rodinám s deťmi a občanom v hmotnej núdzi, ako aj obyvateľom v krízovej sociálnej situácii. O pomoc však môžu požiadať aj tí, ktorí prekračujú tieto podmienky, žiadosť posúdi Komisia pre sociálne veci, zdravotníctvo a rodinu. Klienti zaplatia iba administratívny poplatok za čipovú kartu vo výške 5 eur, ktorú im po predložení potrebných dokumentov vydá oddelenie sociálnych vecí. Na karte majú mesačný počet bodov v závislosti od výšky príjmu.