Aktuality

TEDxBratislava2016: Posledný nech zažne
06.07.2016

TEDxBratislava, poznáte? 
Inšpiratívne podujatie, ktoré sa konalo minulú nedeľu je svetoznámy projekt. Rečníci, ktorí prežili niečo výnimočné, skvelé nápady, silné osobnosti, i uletené, ale predsa realizovateľné projekty. Redakcia Staromestských novín mala možnosť byť pri tom, za čo organizátorom ďakujeme. Kto ešte váha či sa zúčastní budúci rok, spomenieme len malú vzorku toho, čo sme mali možnosť vidieť a počuť minulý víkend.
Videli sme muža, ktorý len o centimeter unikol guľke z hlavne nórskeho teroristu. V rozprávaní Bjorna Ihlera je skutočný odkaz. Počas dvadsiatich minút plných zimomriavok nám ukázal, že každý má možnosť zvoliť si vlastnú cestu. Namiesto nenávisti a strachu z neznámeho sa tento človek rozhodol čeliť mu. V dnešných pohnutých časoch, kedy sa bezpečnosť stáva veľmi krehkou a oceňovanou komoditou, je to úctyhodný postoj.
Lekárka Eva Kušíková nám ukázala, že ľudskú bolesť a utrpenie, aké prežila na misiách v Afganistane alebo na Haiti bude mať stále pred očami a na niečo také sa nezabúda. Spolupracovníčka Lekárov bez hraníc sa po 14 rokoch vrátila na Slovensko a pracuje v banskobystrickej nemocnici. I keď ju hnevajú pomery v slovenskom zdravotníctve, verí že postupnými, drobnými krôčkami sa môže vyliečiť, zmenou prístupu každého, kto s ním má niečo spoločné, či už je pacient, lekár, alebo vládny predstaviteľ.
Témou cyklokomunity a mestskej cyklistiky, resp. konkrétne "zimným bicyklovaním" sa prezentoval mladý Fín Pekka Takhola. Jeho hlavnou túžbou je vrátiť mestá chodcom a cyklistom. Vo výborne spracovanej prezentácii nám ukázal návrhy, ktoré by podľa neho prispeli k symbióze motoristov a cyklistov tak, aby nikto neprišiel skrátka. Otázka, ktorá trápi mnohé mestá a samosprávy by podľa neho nemusela byť komplikovaná, ak by všetky zainteresované strany dokázali ustúpiť. 
Paul Bogart hovoril o svetelnom znečistení. Zvláštne že? Napadlo Vás, že svetlo môže "znečisťovať" vesmír, že aj keď jeho prínos pre ľudí je neodškriepiteľný, predsa len má aj svoje nevýhody? Že najhoršie svetlo pre ľudský organizmus sú LED žiarovky a modré svetlo z počítača? Ako trpia zvieratá, ľudia, ako tma a svetlo vplýva na vnútorné orgány, ako by sa dalo riziko svetelného žiarenia minimalizovať tak, aby ho bolo s mierou, o tom vie tento Američan, pôvodom z Minnesoty, veľmi veľa. Za zmienku stoja i jeho knihy The end of the night a Let there be night, ktoré vyvolali silnú diskusiu.
Tento ročník TEDxBratislava nazvali organizátori príznačne, volal sa Posledný nech zažne. A presne takí boli aj rečníci a príbehy posledného TEDxu. Inšpiratívne, novátorské, zažínajúce iskiersku svetla a nádeje, že ak budeme chcieť, bude lepšie. Že niekedy stačí len opustiť svoju komfortnú zónu a posunúť sa inam.
Videá z podujatia budú na web stránkach TEDxBratislava pribúdať v najbližších dňoch a mesiacoch.Na stránkach nájdete záznamy zo všetkých diskusných blokov, ako i odkazy na rečníkov.
Organizátorom a rečníkom gratulujeme k dobre odvedenej práci a veríme, že sa vidíme na TEDx Bratislava aj na budúci rok. Tešilo nás!
http://www.tedxbratislava.sk/ alebohttps://www.facebook.com/tedxbratislava

Nora Remiarová

TEDxBA_claim_2016

tedxPlagat