Aktuality

Úpravy zelene v Starom Meste
15.12.2017

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto si dovoľuje oznámiť obyvateľom Starého Mesta, že v mesiacoch december 2017/január 2018 bude na pozemkoch v správe mestskej časti v zmysle § 7b zákona NR SR č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“), odstraňovať invázne druhy stromov a zároveň zabezpečovať, aby sa zamedzilo ich opätovnému šíreniu na daných pozemkoch.

 Invázny druh je v zmysle § 2 zákona nepôvodný druh, ktorého introdukcia alebo samovoľné šírenie ohrozuje biologickú rozmanitosť.

 Na pozemkoch v správe mestskej časti ide prevažne o druh Aillanthus altissima (pajaseň žľiazkatý), ktorý musí byť v zmysle vyhlášky NR SR č. 24/2003 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon, odstránený chemickým spôsobom a to tak, že chemická látka sa vpravuje do rastliny bez jej likvidácie metódou vpichu koncentrovaného prípravku do stoniek (injekčná metóda), alebo záseku do stonky s okamžitým vpravením koncentrovaného herbicídu do záseku. Používa sa herbicíd s účinnou látkou glyfosát. Dávkuje sa v dávke 2 ml koncentrovaného herbicídu (480 g/l) na jeden vpich alebo zásek. Počet vpichov alebo zásekov je závislý na hrúbke stonky - 1 vpich/zásek na 7,5 cm obvodu.

 Likvidované jedince sa odstraňujú po úplnom odumretí, aby sa predišlo koreňovej výmladnosti. V prípadoch možného ohrozenia zdravia alebo života človeka, alebo reálnej hrozby vzniku škody na majetku vplyvom pádu suchých konárov alebo kmeňov ešte neodumretých jedincov sa odporúča primerane odľahčiť korunu orezom časti konárov, alebo odrezaním kmeňa pri dodržaní bezpečnostných predpisov, ale následne je nevyhnutné vykonať zásahy metódou vpichu koncentrovaného prípravku do stoniek (injekčná metóda), alebo záseku do stonky s okamžitým vpravením koncentrovaného herbicídu do záseku do koreňových výmladkov.

 V mesiacoch december 2017/ január 2018 budú odstraňované jedince na lokalitách: Medická záhrada, Somolického ulica, Povraznícka ulica, Nad lomom, Bjornsonova ul.

 V prípade akýchkoľvek otázok ohľadne odstraňovania inváznych druhov na pozemkoch v správe mestskej časti sa môžete obrátiť na Referát životného prostredia (Mgr. Lucia Rapošová, tel. č. 59 246 224, lucia.raposova@staremesto.sk).