Aktuality

Zápis detí do 1. ročníka základných škôl
09.01.2015

Zápis detí do 1. ročníka základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Staré Mesto pre školský rok 2015/2016 sa uskutoční

v piatok 13. februára 2015 v čase od 14,00 h do 18,00 h

a

v sobotu 14. februára 2015 v čase od 8,00 h do 12,00 h

v priestoroch základných škôl, ktorých zriaďovateľom je mestská časť Bratislava-Staré Mesto:

ZŠ, Dubová 1

ZŠ s MŠ M.R. Štefánika, Grӧsslingová 48

ZŠ, Hlboká cesta 4

ZŠ, Jelenia 16

ZŠ, Mudroňova 83

ZŠ s MŠ Milana Hodžu, Škarniclova 1

ZŠ, Vazovova 4

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto Všeobecne záväzným nariadením č. 8/2014 o určení školských obvodov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti  mestskej časti Bratislava- Staré Mesto určila školský obvod každej svojej základnej školy.

Podľa § 20 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov zákonný zástupca je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole. Zápisu sa zúčastnia všetky deti, ktoré do 31. augusta 2015 dovŕšia šiesty rok veku a deti, ktoré mali odložený začiatok plnenia povinnej školskej dochádzky o jeden rok.

 
V súlade s § 8 ods. 3 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon) žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalé bydlisko. V zmysle § 8 ods. 4 zákona žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, so súhlasom riaditeľa školy, do ktorej sa hlási. 

V prípade, že dieťa bude navštevovať základnú školu v zahraničí, rodič ho musí zapísať na plnenie povinnej školskej dochádzky v SR, spravidla v kmeňovej škole v mieste trvalého bydliska.

Zákonným zástupcom detí, ktorí uvažujú o predčasnom zaškolení, t.j. o nástupe svojho dieťaťa na povinnú školskú dochádzku pred dovŕšením šiesteho roku veku, poskytnú školy informácie o úradnom postupe.

Zákonní zástupcovia inej ako slovenskej národnosti môžu svoje deti prihlásiť do základných škôl s vyučovacím jazykom svojej národnosti na území hlavného mesta Bratislavy, ak je taká škola zriadená.

Na zápise zákonní zástupcovia musia predložiť:

- rodný list dieťaťa a osobné údaje jeho zákonných zástupcov,

- podľa potreby i doklad o zdravotnom znevýhodnení dieťaťa.

O prijatí dieťaťa do základnej školy rozhoduje riaditeľ školy po zápise podľa zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s VZN č. 8/2014.

Bližšie informácie podá zákonnému zástupcovi riaditeľstvo príslušnej základnej školy.

Priestupku sa dopustí zákonný zástupca dieťaťa, najmä ak dieťa neprihlási na plnenie povinnej školskej dochádzky podľa § 37 zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Zoznam základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Staré Mesto je zverejnený na www.staremesto.sk, sekcia Školstvo.