[de:News:listNews]

Staré Mesto opravuje dlažbu na Hviezdoslavovom námestí. Bola v dezolátonom stave
14.03.2019

Dlažba na Hviezdoslavovom námestí bola po zime v zlom stave. Jednotlivé kocky vypadávali, na pešej zóne sa začali vytvárať nebezpečné "výtlky". Už niekoľko dní však Staré Mesto intenzívne pracuje na tom, aby do začiatku sezóny boli chodníky v poriadku. Pri priaznivom počasí mestská časť predpokladá, že práce by mohli byť ukončené už v piatok 15. marca.

"Oprava dlažby je lokálna, čiže opravujú sa poškodené miesta, nie dlažba ako celok," uviedol generálny riaditeľ Technických služieb Starého Mesta, a.s. (TSSM) Ľuboš Majer. Cena opravy by sa mala vyšplhať najviac na 1500 eur. "V cene opravy je pritom aj oprava dlažby na Šafárikovom námestí pri Kačacej fontáne, kde je dlažba tiež v zlom stave. Realizovať sa bude súčasne s opravou dlažby na Hviezdoslavovom námestí," upresnil Majer.

Rekonštrukcia Hviezdoslavovho námestia prebehla pred vyše desiatimi rokmi. Vtedy bola položená aj nová dlažba. Napriek tomu, že problém s vypadávajúcimi kockami sa objavuje pravidelne, Ľuboš Majer je presvedčený, že za tým nestojí nekvalitná práca architekta či zhotoviteľa. Vyplýva jednoducho z technického riešenia. "Dlažobné kocky sú malých rozmerov, preto sú uložené iba do malého lôžka, čo spôsobuje pri veľkom množstve návštevníkov námestia nestabilitu," vysvetlil Majer. Samozrejme, na dlažbu má negatívny vplyv aj počasie, napríklad prívalové dažde, ktoré extrémne vymývajú špáry a, samozrejme , mráz. "Preto je po zime potreba dlažbu opraviť - tak, ako je to aj pri cestách - väčšia," uzavrel Majer.