Aktuality

"Rozvoj nesmie byť kto z koho," povedala starostka Starého Mesta developerom na stretnutí novej pracovnej skupiny pre transparentnú komunikáciu o veciach verejného záujmu
22.01.2019

Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová zvolala prvé stretnutie novej pracovnej skupiny – Nová komunikácia (Old Town_New Com). Cieľom pracovnej skupiny je vytvoriť platformu na vzájomné pravidelné informovanie, časovú a obsahovú koordináciu projektov a zámerov,sledujúc dopad na kvalitu sídelného prostredia a realizáciu zámerov vo verejnom záujme, ako aj v záujme predchádzania i riešenia možných problémov.

Na stretnutie boli pozvaní všetci významní aktéri v území, ktorí majú v katastri Starého Mesta projekty zásadného územného rozvoja – Corwin, HB Reavis Slovakia, J&T Real Estate, Lucron Group, PENTA Real Estate, Reding, Vydrica, YIT Slovakia.

Vedúca oddelenia stratégie a projektového riadenia Dáša Turbová predstavila na stretnutí zásady Dobrého úradu, ktorý udeľuje nezisková organizácia Dobrý úradník. „Jednou zo zásad Dobrého úradu je uplatňovať otvorený a konštruktívny model komunikácie. Je vo verejnom záujme Staromešťanov, tak aj v spoločnom záujme všetkých zúčastnených, t.j. m.č. Bratislava - Staré Mesto a aj všetkých významných aktérov realitného trhu,“ povedala na stretnutí Turbová.

„Rozvoj nesmie byť kto z koho, ako to často bývalo, ale ako rozvoj spoločného záujmu v konštruktívnej spolupráci. Rozumiem, že vy medzi sebou súťažíte o trh, ale táto súťaž by mala prebiehať niekde inde – nie na ihrisku verejného záujmu. Čaká nás intenzívne obdobie územného rozvoja v území katastra Starého Mesta. Koordinácia zámerov a výstupy pre verejný priestor budú kľúčové pre zastupovanie pozície samosprávy,” uzavrela stretnutie Zuzana Aufrichtová.

Štatút: Nová komunikácia si vyžaduje formy napĺňania existujúcich procesov. Dnešný proces územného rozvoja, určený zákonom, nedokáže reflektovať súčasné požiadavky na územný rozvoj, no kým nie je prijatá iná právna úprava, musíme ho rešpektovať.

To platí ako pre stavebný zákon, tak aj územný plán, ktorý je de facto zákonom v území, alebo zákon o verejnom poriadku a ďalšie súvisiace zákony a predpisy. Koordinátorom procesu a rozhodcom je stavebný úrad. Proces stojí na samospráve, ktorej úlohou je zabezpečiť rovnováhu požiadaviek všetkých dotknutých strán. Má na to nástroje – každý účastník má v tomto procese svoje miesto, svoje práva a povinnosti.

Najbližšie stretnutie pracovnej skupiny Nová komunikácia sa po vzájomnej dohode uskutoční 8 apríla 2019.