Aktuality

Ako to vyzerá v školských jedálňach v Starom Meste? Čisto, ale ako v múzeu
17.06.2019

Od septembra začnú fungovať bezplatné obedy aj na základných školách. Vedúce školských jedální už od zverejnenia tohto opatrenia vlády vyjadrujú obavy, či dokážu uspokojivo riešiť nárast stravníkov. Problémy majú nielen s personálom, ale aj s vybavením kuchýň. Do mnohých sa totiž dostatočne neinvestovalo už celé roky – nie sú peniaze. A situácia nie je lepšia ani v materských školách. 

Ako v saune

V školskej jedálni na Mudroňovej varia obedy pre neuveriteľných 600 detí (480 stravníkov je  z Mudronky, zvyšok z troch škôlok - na Myjavskej, Ferienčíkovej, Heydukovej). Neuveriteľných aj preto, lebo nejde o žiadny supermoderne vybavený megaobjekt. Vlastne práve naopak. Kuchyňa je síce čistá, ako sa patrí, no už na prvý pohľad je jasné, že pracovať tu musí byť náročné. V miestnosti, kde sa varí, je totiž ako v saune. Doslova.

„Keďže tu nie je žiadna vzduchotechnika, príšerne sa tu zráža para,“ hovorí riaditeľ školy Richard Savčinský. Odsávanie nefunguje, ani prastarý zabudovaný ventilátor, po klíme nepátrajte. „Dievčatá otvárajú okná, ale to nestačí. Teraz sa to ešte dá zniesť, ale v lete... Viete si predstaviť, ako to tu vyzerá, keď sa robia buchty na pare?“ vraví a dodáva, že aby steny neplesneli, pravidelne striekajú miestnosť savom.

Muzeálne exponáty

Pracovné podmienky sú však len jedna z vecí, ktoré kuchyňu na „Mudronke“ trápia. Na teplo sa dá ako-tak zvyknúť, väčšie vrásky na čele im spôsobuje zastarané vybavenie. „Pozrite sa – tu máme dva kotle,“ ukazuje hlavná kuchárka Eva Kováčová. „Stačilo by to, len keby fungovali stopercentne. Tento jeden nám napríklad pravidelne zhasína. Koľkokrát sa nám stalo, že sme dali variť polievku a plamienok pod kotlom zhasol. Teraz to už chodíme kontrolovať, ale večne to takto fungovať nemôže. Tie kotle už majú najlepšie roky za sebou, opravovali sa už ikskrát!“ Ani veriť sa nechce, že pri týchto podmienkach si tunajší žiaci každý deň môžu vybrať z dvoch rôznych jedál!

Na výmenu sú zrelé aj špeciálne panvice. „Uvaríme v nich, ale vôbec nemôžeme robiť napríklad zemiakové placky, ktoré decká zbožňujú. Povrch je poškodený a tak prihárajú. Môžete robiť údržbu, akú chcete, pri tom množstve obedov sa to skrátka opotrebuje!“ vysvetľuje Kováčová.

Situáciu čiastočne zachraňujú konvektomaty (prístroje na prípravu a úpravu jedla). Majú ich dva – veľký a malý, ale... „Pri toľkých obedoch jednoducho nestačia. A pozrite sa – ja som vysoká, ale aby som dočiahla sem hore a vložila tam plech, musím sa postaviť na stoličku,“ ukazuje.

Odpadu bude viac

„Muzeálne“ exponáty v kuchyni dopĺňajú staručké - a tiež kapacitne nevyhovujúce - umývačky riadu, či mixér, ktorý by pokojne mohol slúžiť ako retro rekvizita. Ani nehovoríme o tom, ako chýba lapač tukov či poriadna drvička odpadu.

Mimochodom, je toho odpadu veľa? „Ako kedy. Včera bol segendín, decká jedli. Aj šúlance. Ale sú dosť vyberavé,“ smeje sa Eva Kováčová.

Je však veľmi pravdepodobné, že od septembra ostane nezjedeného jedla viac. Len na Mudronke pribudne okolo 80 nových stravníkov, podobný počet žiakov budú musieť nakŕmiť aj ďalšie základky. A ak sú obedy zadarmo, načo by rodičia odhlasovali deti, ak sú napríklad choré, alebo cestujú? Mnohí to nerobia ani dnes. A to sa za obedy platí.

Foto: BARBORA JANČÁROVÁ

ploska-jedalne

20190510-0O5A222120190510-0O5A215620190510-0O5A218520190510-0O5A221020190510-0O5A221720190510-0O5A222120190510-0O5A219820190510-0O5A2230