Aktuality

Bratislavu ovládnu najlepší filmári severnej Európy
10.01.2019

Piaty ročník prehliadky súčasných severských filmov SCANDI prinesie do slovenských kín kvalitný výber noviniek, ale tiež úspešných repríz z dánskej, švédskej, nórskej, fínskej a islandskejprodukcie. Prehliadka potrvá od 16. do 20. januára, 14 filmov je rozdelených do sekcií SCANDI PREMIÉRY, SCANDI PROTI XENOFÓBII, BEST OF SCANDI a SCANDI KIDS.

Prehliadka prebieha v kinách na celom Slovensku, v Bratslave sa do nej zapojili 4 kiná - Kino Film Europe, Mladosť, Lumiere a premietať sa bude aj v Novej Cvernovke. 

"SCANDI sa na rozdiel od iných severských prehliadok zameriava na nové a aktuálne filmy," hovorí Ivan Hronec, CEO spoločnosti Film Europe, hlavného organizátora prehliadky. "Fokusom tohto roku je Island a kľúčový film Woman at War režiséra Benedikta Erlingssona. Film už má hlavnú cenu sekcie z Týždňa kritikov v Cannes, či LUx Prize," hovorí Hronec. Upozorňuje aj na komédiu dánskej herečky a režisérky Papriky Steen Sviatky pokoja a mieru, či na Amatérov - vraj najlepší škandinávsky film roku 2018. "Snažíme sa vybrať a predstaviť menej, ale kvalitu a kvalitne," dodáva Hronec.

V sekcii SCANDI PROTI XENOFÓBII zaujme dokument slovenskej režisérky Kataríny Farkašovej Švédi z osady, či film Utoya, 22. júla nakrútený podľa tragických udalostí z roku 2011, kedy na tomto nórskom ostrove zavraždil extrémny pravicový aktivista Breivik vyše 70 mladých ľudí.

Slávnostné otvorenie 5. ročníka SCANDI sa bude konať v Kine Film Europe 16. januára, otváracím filmom je Woman in War.

Prehliadka nezabudla ani na detského diváka. Deti sa môžu tešiť napríklad aj na filmovú verziu knihy Jo Nesba Časovaňa doktora Proktora.

Viac informácií a podrobný program nájdete TU.