Aktuality

Buspruhy, inteligentné semafory, livestream z kamier aj špeciálne operačné stredisko. Ako sa Bratislava pripravila na "dopravné peklo"?
15.02.2019

Na kritickú dopravnú situáciu, ktorá sa začína v piatok (15. 2.) večer, ale Bratislavu v plnej sile zasiahne od pondelka (18.2.) sa hlavné mesto pripravilo. Pozrite si dôležité opatrenia, ktoré by mali pomôcť zvládnuť rozsiahle dopravné obmedzenia spojené s budovaním D4R7 a uzavretím Mlynských Nív.

Vytvorenie nových buspruhov, MHD zadarmo do konca marca

Na Gagarinovej, Bajkalskej, ktoré budú najviac zasiahnuté obmedzeniami, ale aj na ďalších uliciach pribudú buspruhy. MHD bude mať absolútnu prioritu. Cestujúci na linkách 201, 202, 212, 75 a X72 budú až do konca marca jazdiť bezplatne. Rovnako bude do konca marca s 50%-nou zľavou k dispozícii týždenný celomestský lístok na MHD.

Inteligentné semafory

Na riadenie dopravy budú využité aj inteligentné semafory, ktoré budú linky MHD púšťať smerom do mesta prednostne. Inštalované budú vo Vrakuni na križovatke ulíc Uzbecká a Vrakunská, kde získavali vozidlá MHD najväčšie zdržania.

Záchytné parkoviská

Pre tých, čo do Bratislavy prichádzajú autom, sú pripravené záchytné parkoviská na Baltskej ulici vo Vrakuni, pri Vrakunskom cintoríne a pri nákupnom centre na Zlatých pieskoch.

Operačné stredisko

V spolupráci s políciou zriadil bratislavský magistrát operačné stredisko. K dispozícii bude od pondelka (18.2.) v pracovné dni od 6,00 do 22,00 hod. linka, na ktorú môžu ľudia hlásiť problémy v doprave, ale pýtať sa aj otázky v súvislosti s dopravnými riešeniami. Mesto žiada občanov, aby v prípadoch ak nejde o záchranu života, zdravia, majetku, nevolali na tiesňové linky 158, 155, 150, 112, ale aby telefonovali na našu linku 0800 24 2000. Je to dôležitá vec, aby sme nepreťažili tiesňové linky a neohrozili tak niekoho, kto ich skutočne potrebuje.

Objektívna zodpovednosť

Ďalším upozornením je, že polícia plánuje vo zvýšenej miere využívať objektívnu zodpovednosť, aby neprichádzalo k blokovaniu jazdy MHD. Ak teda niekto poruší predpisy, ak osobné auto pôjde v pruhu, do ktorého bude mať zakázaný vjazd, bude mu pokuta zaslaná domov. Zároveň budú prítomné policajné hliadky na všetkých dôležitých križovatkách v tomto území.

Livestream z kamier

Aby ľudia mohli sledovať dopravnú situáciu v reálnom čase na úseku, ktorým sa chystajú prechádzať, k dispozícii bude livestream z kamier