Aktuality

Domáce tiesňové volanie: Zvýši bezpečie a komfort seniorov i zdravotne postihnutých. Službu poskytuje aj Staré Mesto
03.04.2019

Čo urobíte, keď bývate sám a zrazu sa niečo stane? Ako upozorníte niekoho, keď sa z rôznych príčin nemôžete dostať k telefónu?

Pre staršie osoby alebo pre ľudí, ktorí sú telesne postihnutí, štyri steny vlastného domu často znamenajú riziko nebezpečenstva. Domáce tiesňové volanie je systém, ktorý umožňuje ľuďom v núdzi, v život ohrozujúcich situáciách vyvolať tiesňové volanie priamo z miesta v dome či byte, na ktorom sa práve nachádzajú. Nemusia mať poruke telefón ani vytáčať žiadne číslo.

Táto služba sa poskytuje občanom s trvalým pobytom v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto, ktorí sú vzhľadom na svoj zdravotný stav alebo vek odkázaní na túto službu.

Klientom sa môže stať občan s trvalým pobytom v Starom Meste, ktorý prejaví záujem o domáce tiesňové volanie, prostredníctvom oddelenia sociálnych vecí Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

AKO TO FUNGUJE

1. Do domu či bytu seniora sa nainštaluje prístroj domáceho tiesňového volania. Ten sa skladá zo základne s veľmi citlivým mikrofónom a reproduktorom, ktoré zabezpečia rozhovor s dispečingom z celého bytu klienta a tlačidla tiesňového volania.

2. Tlačidlo je možné nosiť na zápästí alebo na krku, ako prívesok. Po jeho stlačení sa automaticky aktivuje telefonické spojenie s dispečingom ASSR, kde vyškolení dispečeri vyhodnotia situáciu a zabezpečia potrebnú pomoc.

3. Ani výpadok prúdu nepreruší jeho funkčnosť a prístroj pracuje ďalej na batériu, až do obnovenia dodávky prúdu. Tlačidlo doprevádza klienta všade, jeho vodeodolnosť umožňuje mať ho pri sebe napríklad pri sprchovaní.

 

Kontaktná osoba:

Mgr. František Pozdech

Tel.: 02/592 46 396

frantisek.pozdech@staremesto.sk