Aktuality

Jedna z najslávnejších vianočných skladieb zaznie v Dóme sv. Martina
14.12.2018

Slávna česká Rybovka, ako Česi familiárne hovoria dielu Česká mše vánoční od Jana Jakuba Rybu, je jednou z najznámejších vianočných skladieb. Tento rok zaznie aj v bratislavskom Starom meste. V Dóme sv. Martina ju predvedie hudobné združenie Svatováclavský sbor a orchestr z Dolných Bojanovíc. Amatérskych spevákov a hudobníkov vedie Lucie Škrháková, absolventka Janáčkovej akadémie hudobných umení (JAMU) v Brne. 

Česká mše vánoční vznikla v roku 1796. Rozpráva príbeh narodenia Ježiška a príchode pastierov k jasličkám. Keďže bola napísaná v češtine - dovtedy bola jazykom liturgií iba latinčina - ale tiež pre svoju radostnú atmosféru si rýchlo získala veľkú obľúbenosť u širokej verejnosti. Autorom hudby i textu je Jan Jakub Ryba, preto sa skladbe často hovorí aj Rybovka. Paradoxne, skladba mu slávu priniesla až po smrti. Vidiecky učiteľ a otec 13 detí celý život trel biedu. Ako 49-ročný spáchal samovraždu.

Svatováclavský zbor a orchestr je združenie amatérskych hudobníkov a spevákov, ktoré pôsobí pri chráme s. Václava v Dolných Bojanoviciach. Jeho história je veľmi stará, prvá zmienka o súbore pochádza už z roku 1824! Odvtedy toto hudobné teleso funguje takmer nepretržite. O jeho rozvoj sa po 2. svetovej vojne zaslúžil učiteľ hudby Pavel Janeček.

Tradičný adventný koncert pripravilo Veľvyslanectvo Českej republiky, České centrum a Mestská časť Bratislava - Staré mesto.

Miesto a čas konania: Dóm sv. Martina, 16. decembra o 19.00. Vstup na koncert je voľný.