Aktuality

Spájame príbehy: Staré Mesto opäť otvorí legendárny Café Propeler. S bývalým prevádzkovateľom kultovej reštaurácie Prašná bašta
20.03.2019

Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová dnes predstavila zámer znovuotvorenia priestorov Café Propeler. Od mája 2019 ju bude viesť onedlho už bývalý prevádzkar kultovej bratislavskej reštaurácie Prašná bašta Fero Makai. Starostka tak chce prepojiť dva ikonické priestory Starého Mesta s neopakovateľným geniom loci - Prašnú baštu a Café Propeler.

Funkcionalistickú budovu Café Propeler navrhol architekt Emil Belluš v podobe „dvojičiek“ stojacich oproti sebe na oboch brehoch Dunaja. Mnohí si ju pamätajú, keď ešte ako deti čakávali v nedeľu poobede na propeler, aby ich odviezol do petržalského lunaparku. Postupom času však lodná preprava skončila a unikátny priestor Café Propeler chátral. Žiaden z príležitostných nájomcov nedokázal ani zďaleka využiť potenciál tejto nádhernej stavby.

Aj reštaurácia Prašná bašta bola desiatky rokov významným komunitným miestom Bratislavčanov, najmä v čase, keď ju viedol aktuálny prevádzkar Fero Makai, ktorý podnik prevzal vo februári 1995. O štyri roky neskôr k reštaurácii pribudol aj susediaci Café Kút. Od apríla však Makai aj so svojím tímom v Prašnej bašte končí. Dôvodom je nečakaná výpoveď majiteľky nehnuteľnosti s prekvapivým vysvetlením. „Majiteľka nám povedala, že sme tam už príliš dlho,“ povedal F. Makai.

Tím z Prašnej bašty hľadal priestor, kde by mohol pokračovať. Mestská časť zareagovala a ponúkla prevádzkarovi Prašnej bašty, aby opäť oživil legendárny Propeler – ako zamestnanec Starého Mesta. „Snažíme sa spojiť príbehy Prašnej bašty ako ikonickej reštaurácie a Propeleru, ako miesta, ktoré v sebe nesie spomienky Bratislavčanov," povedala Aufrichtová. „Chcem aby Propeler znova, tak ako kedysi Prašná bašta, slúžil Staromešťanom ako kultúrny verejný priestor, kde sa organizujú koncerty a vytvára komunita,“ uzavrela starostka.

Predstavitelia Starého Mesta uviedli, že vynovený Café Propeler by mal začať fungovať 1. mája. Okrem Staromešťanov budú priestory slúžiť aj turistom, ktorí tu nájdu propagačné materiály či suveníry.

„Tento projekt je plne v súlade s memorandom, ktoré bolo podpísané s hlavným mestom. Požiadame mesto o zverenie pozemkov v okolí Propeleru,“ uviedla Aufrichtová. Ako vysvetlila, ide o organické doplnenie širšieho projektu Bratislavy a obnovy verejných priestranstiev – spojivkom bude rovnaký mobiliár.

Zároveň predstavitelia Starého Mesta oznámili, že vyhlásia novú súťaž na lodnú prepravu z jedného brehu Dunaja na druhý. „Vytvoríme pracovnú skupinu, ktorá nastaví podmienky na súťaž tak, aby v prvom rade vyprodukovala prevádzkovateľa lodnej dopravy,“ upresnil staromestský poslanec Matej Vagač. V minulosti bola súťaž pre procesné pochybenia zrušená. Priestor v okolí Propeleru sa podľa jeho slov stane verejným priestorom a aj atrakciou.

 „Tento projekt nie je nejakou náhodnou stavbou v rámci Prešporku, teda Bratislavy. V podstate bol ukončením bratislavského korza, ktoré sa začínalo Michalskou vežou a v minulosti končilo až na nábreží,“ povedal o Café Propeler staromestský poslanec Ľubomír Boháč.

Funkcionalistická budova Café Propeler vznikla v roku 1930 podľa projektu známeho architekta Emila Belluša. Neskôr ju do dnešnej podoby upravil Ján Bahna.