Aktuality

Staré Mesto ušetrí 15 000 eur zavedením bezplatného open-source softvéru
19.03.2011
Využívanie počítača s textovým alebo tabuľkovým editorom je dnes už nevyhnutnou samozrejmosťou. Staré Mesto preto prichádza s inštalovaním bezplatného open-source softvéru na všetky počítače, ktoré doteraz takéto programy nemali. Na staromestskom úrade je približne 200 počítačov. Výmena alebo nové nainštalovanie sa dotkne 150 počítačov.

„Jedna licencia za štandardné programy stojí v priemere 100 eur. Náš úrad tak dokáže ušetriť 15 000 eur a zamestnanci budú využívať veľmi podobné programy, avšak zadarmo," povedala starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová.

Softvér, tzv. OpenOffice, získa miestny úrad Bratislava-Staré Mesto bez akýchkoľvek licenčných poplatkov. Používať sa môže v akejkoľvek oblasti, či už doma alebo v kanceláriách. Jeho výhodou je, že sa môže zadarmo rozširovať a je kompatibilný s mnohými inými, avšak licencovanými balíčkami programov.

Zvyšných 50 počítačoch bude aj naďalej fungovať s licencovaným programom, pretože si to vyžaduje prepojenie na účtovné a iné špecializované programy využívané napríklad na finančnom alebo stavebnom oddelení.