Aktuality

Strom, ktorý vyťali na Blumentálskej, padol za obeť havárii na vodovodnom potrubí
22.02.2019

Na Blumentálskej ulici dnes vyťali jeden zo stromov. Upozornila nás na to obyvateľka, ktorá si našla pri aute oznam o plánovanom výrube s varovaním, aby na mieste neparkovali autá. Keďže oznam neobsahoval žiadne bližšie informácie - počet stromov, ani dôvod výrubu - , vec sme okamžite preverili. 

O výrube totiž informovala iba strohá "akožetabuľka", z ktorej nebolo jasné, či ide o ojedinelý prípad, alebo, nebohaj, padne viacero stromov.

Ukázalo sa, že išlo o havarijnú situáciu na vodovodnom potrubí a strom vyťala Bratislavská vodárenská spoločnosť. V prípade havárie má právo urobiť to bez toho, aby vopred informovala oddelenie životného prostredia príslušnej mestskej časti. 

O osud stromov na Blumentálskej ulici, ktoré majú obalené kmene, sa však netreba obávať. Nie je to preto, že by boli odsúdené na smrť, ale pre ich ochranu - aby ich nepoškodili stavebné mechanizmy.
Mimochodom, na Starom Meste sme začali pracovať na systéme, ktorý dá obyvateľom štvrte včas vedieť, ak sa v ich okolí bude plánovať akýkoľvek zásah do zelene. Systém nielenže umožní obyvateľom preveriť si plánovaný zásah, ale zároveň im umožní rýchlo oznámiť oddeleniu životného prostredia, ak zbadajú výrub, ktorý "smrdí".

Foto: MATEJ ŠTEVOVE