Aktuality

Určenie otváracích hodín pre prevádzky
14.03.2011
Pre podnikateľov, ktorí majú svoje prevádzky v Starom Meste, začne od 15. marca 2011 platiť nové všeobecno-záväzné nariadenie (VZN) o pravidlách času predaja a času prevádzky služieb na území mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

Nové VZN určuje všeobecnú prevádzkovú dobu, ktorá je pri obchodných živnostiach a živnostiach poskytujúcich službu, určená do 22.00 hod. a pri výrobných činnostiach do 18.00 hod.

Všetci podnikatelia, ktorí majú svoje prevádzky otvorené dlhšie ako do 22.00 hodiny, musia písomne požiadať o osobitnú prevádzkovú dobu, t. j. nad rámec všeobecnej prevádzkovej doby.

„Toto opatrenia sme neprijali, aby sme sťažovali podmienky podnikateľom, ale ako nástroj proti tým podnikateľom, ktorí sústavne porušujú a nerešpektujú platné pravidlá," povedala starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Táňa Rosová.

Mestská časť určí osobitnú prevádzkovú dobu na dobu neurčitú. Podľa § 6 tohto VZN zruší Staré Mesto určenú osobitnú prevádzkovú dobu prevádzkarne, ak v dôsledku prevádzky prevádzkarne opakovane v priebehu 90 dní dôjde:

a) k rušeniu nočného kľudu,
b) k porušovaniu verejného poriadku,
c) k poškodzovaniu životného prostredia,
d) k opodstatneným služobným výjazdom Mestskej polície hlavného mesta Slovenskej
e) republiky Bratislavy,
f) k meraním preukázanému prekročeniu prípustných hodnôt určujúcich veličín hluku,
g) infrazvuku a vibrácií pre noc.

Po zrušení osobitnej prevádzkovej doby bude mať prevádzka otváraciu dobu do 22.00 hod. Podnikateľ môže opätovne požiadať o osobitnú prevádzkovú dobu najskôr o 6 mesiacov. To platí aj v prípade, že mestská časť zamietne žiadosť o určenie osobitnej prevádzkovej dobe alebo ak pri opakovanom meraní vykonaným v priebehu 90 dní od uskutočneného predchádzajúceho meranie sa preukáže prekročenie prípustných hodnôt určujúcich veličín hluku, infrazvuku a vibrácií pre noc.

Podnikatelia musia vyplnenú žiadosť zaslať miestnemu úradu do 15. apríla 2011 buď poštou alebo osobne na Front Office na Vajanského nábreží 3 počas úradných hodín.

Tlačivo nájdete na http://www.staremesto.sk