Aktuality

V Bratislave budú protestovať farmári. Napätú situáciu v doprave to však neovplyvní
19.02.2019

Dnes (19. februára) dorazí do Bratislavy asi stovka farmárov na poľnohospodárskych strojoch, už beztak napätú situáciu v doprave to však neovplyvní. V hlavnom meste zostanú do piatka (22. februára) rána, zdržovať sa budú na 11 miestach. Pokojným protestom chcú upozorniť na zlé podmienky pre svoje podnikanie. 

Jazda farmárov sa začala v Gyňove, neďaleko Košíc, pôvodne ich malo vyraziť oveľa viac. Po rokovaniach s mestom Bratislava však od zámeru upustili. "Zredukovali sme počet, polovicu sme vrátili naspäť, aby nešli vôbec," uviedol Patrik Magdoško, z  Iniciatívy poľnohospodárov pre Aktuality.sk. "Nechceme úplne ochromiť dopravu v Bratislave," dodal.

"Chceme vyjadriť, že slovenskí poľnhospodári sú utláčaní," povedal Magdoško. Zmobilizovala ich smrť farmára zo Šamorína, sú presvedčení, že išlo o vraždu. "Dva mesiace sa mu vyhrážali, doma hovoril, že má strach, že mu pozemková mafia ide po krku," vysvetlil Magdoško.

Farmári dorazia do Bratislavy v utorok 19. februára. Nebudú blokovať cesty, ako pôvodne plánovali. Budú stáť na 11 miestach v meste - napríklad na Primaciálnom námestí, Námestí SNP, Župnom námestí, Hodžovom námestí, pri trhovisku Miletičova, na „pápežskej lúke“ v Petržalke.

Hlavné stanovisko počas protestu budú mať na Tyršovom nábreží, kde v stredu 20. februára v čase od 8:00 do podvečerných hodín pozývajú Bratislavčanov na ochutnávku regionálnych špecialít, jazdu na traktore a na neformálne rozhovory, cez ktoré môžu Bratislavčania spoznať ich život, ich problémy aj požiadavky. Koniec protestu sa predpokladá vo štvrtok večer alebo v piatok dopoludnia.

Foto: TASR