Aktuality

V Starom Meste pribudlo nové námestie. Nesie meno legendárneho uhorského kráľa
18.12.2018

Mestská časť Staré Mesto má oficiálne nové námestie. Rozprestiera sa medzi ulicami Mýtna a Radlinského, nazvané je podľa legendárneho uhorského panovníka Mateja Korvína. Názov námestia schválili staromestskí poslanci už minulý rok.

Námestie Mateja Korvína vzniklo vybudovaním nového moderného komplexu administratívnych a obytných budov. Z južnej strany ho ohraničuje Radlinského ulica, zvyšok je obklopený novopostavenými budovami. Nájdete tu kaviarne, lavičky, zeleň, k dispozícii je dokonca nabíjacia stanica na elektromobily. 

Pomenovať námestie podľa Mateja Korvína bolo logickým a jednoznačným rozhodnutím. Panovník, ku ktorému sa viaže množstvo viac či menej pravdivých legiend, vládol Uhorsku v rokoch 1458 až 1490 a počas jeho panovania zažila krajina veľký rozmach. Značnú pozornosť venoval aj rozvoju kultúry a vzdelanosti. Bol to práve on, kto v roku 1465 založil na území dnešnej Bratislavy univerzitu Academia Istropolitana.

Matej Korvín zomrel ako 47-ročný naozaj kurióznym spôsobom. Skonal na následky mŕtvice po tom, ako sa rozčúlil, lebo mu služobníctvo prinieslo neumyté figy.

 

Ilustračné foto: blumental.eu