Aktuality

V Starom Meste pribudne nové záchytné parkovisko
02.07.2019

Betónová plocha na nábreží arm. generála L. Svobodu (oproti dnes už neexistujúcemu PKO) roky slúžila ako improvizované parkovisko. Pozemok s rozlohou 1440 m2 je v správe Mestskej časti Bratislava-Staré Mesto a tá sa rozhodla, že ho využije lepším spôsobom.

Pôvodne tu malo byť odstavisko pre odtiahnuté autá, no vedenie MČ tento zámer prehodnotilo. V čase, keď Bratislavčania bojujú o každé parkovacie miesto, sa nakoniec rozhodlo pre vybudovanie nového oficiálneho parkoviska.

„Projekt už schváli Krajský dopravný inšpektorát aj magistrát a prešiel aj komisiami miestneho zastupiteľstva,“ hovorí Pavol Majer, šéf predstavenstva Technických služieb Starého Mesta (TSSM). Podľa neho pôjde o plnoautomatizované parkovisko, bez búdky s pokladňou. „Platiť sa bude bezhotovostne kartou, alebo cez aplikáciu ParkDots,“ upresňuje Majer. Aplikácia bude zároveň „skenovať“ počet voľných miest. Používateľ tak pôjde na parkovisko „na istotu“.

Nové parkovisko, ktoré by malo spustiť prevádzku začiatkom septembra 2019, bude mať 49 parkovacích miest. Nebude strážené, no 24 hodín bude napojené na dispečing. Cena za hodinu státia nebude vyššia ako 1 euro, pri celodennom parkovaní sa bude sadzba pravdepodobne znižovať. Uvažuje sa aj o zvýhodnení Staromešťanov – napríklad pri nočnom parkovaní.

Parkovisko bude v správe spoločnosti TSSM, ktorá má pozemok v prenájme od mestskej časti. "Zisk bude príjmom TSSM a použijeme ho na rozvoj spoločnosti TSSM (modernizáciu a nákup technického vybavenia), ktoré je primárne využívané pre zabezpečovanie potrieb mestskej časti," uzavrel Ľuboš Majer.