Aktuality

V Starom Meste zajtra pribudne nové námestie, odhalí ho prezident. Nenechajte si to ujsť
12.06.2019

Doteraz bezmenný priestor pred Slovenským národným múzeom od zajtra ponesie názov Námestie T. G. Masaryka. Slávnostné otvorenie tohto nového staromestského námestia bude zároveň posledným oficiálnym aktom prezidenta Andreja Kisku. 

Slávnostná ceremónia sa začína o 14.00, potrvá asi hodinu. Srdečne vás na ňu pozývame.

Uvádzať ju bude poslanec parlamentu aj staromestskej samosprávy Peter Osuský. Nie je to náhoda. Totiž práve Osuský bol iniciátorom a propagátorom myšlienky vytvorenia Masarykovho námestia v Bratislave.

Slávnostného pomenovania námestia sa zúčastnia viaceré významné osobnosti verejného života. Okrem prezidenta A. Kisku, napríklad bývalý český minister zahraničia Karel Schwarzenberg.

Myšlienku nazvať priestor pred SNM podľa T. G. Masaryka schválili staromestskí poslanci už v roku 2018 - ako poctu prvému prezidentovi Československej republiky pri príležitosti osláv jej 100. výročia. Mestskí zastupitelia túto iniciatívu odobrili vo februári tohto roku.

Nové námestie T. G. Masaryka je prvým verejným priestorom v Bratislave pomenovaným podľa tohto významného československého politika, ktorý sa spolu s Milanom Rastislavom Štefánikom zaslúžil o vznik ČSR.

Ceremoniál ozvláštni aj príchod troch veteránov – Tatra 87, Bugatti 57 a luxusnej talianskej limuzíny Isotta Fraschini.

Veterány budú vystavené počas celého trvania slávnostného aktu, potom sa presunú k hotelu Carlton, kde si ich môžu vychutnať fanúšikovia starých áut. O 16.00 sa k nim pridajú ďalšie veterány, účastníci pretekov Tisíc mil československých 2019. Autá budú vystavené pred Carltonom do piatka rána, o 8,30 vyrážajú na cestu. Do Bratislavy sa opäť vrátia o 17.00, vystavené budú až do soboty 7.00, kedy sa vracajú do Prahy.

20190525-0O5A4782