Aktuality

Výruby stromov by už obyvateľov nemali prekvapiť. Mesto chce o nich informovať vopred
14.03.2019

Situácia, keď do aleje na ulici "nabehla" partia pilčíkov a začala z ničoho nič píliť jeden či viac stromov, nebola v Bratislave výnimočná. Aj keď v mnohých prípadoch išlo o bežnú výmenu často chorých či starých stromov, obyvatelia o tom nič netušili, preto ich takéto počínanie často poriadne nahnevalo. Vedenie hlavného mesta sa to však rozhodlo zmeniť.

O plánovaných orezoch, výruboch, ale aj výsadbách zelene vo svojej správe bude odteraz informovať na svojej webovej stránke v sekcii Životné prostredie/Mestská zeleň, ale aj priamo pri alebo na dotknutých stromoch prostredníctvom informačnej tabuľky. "Informačná tabuľa vysvetlí, prečo je potrebné strom vyrúbať a akým spôsobom a kde sa nahradí," povedal Andrej Kovarik, splnomocnenec primátora pre zeleň a životné prostredie.

Zároveň ubezpečil, že výruby budú zrealizované výhradne po posúdení stavu stromu arboristom. "Ten posúdi, či je nevyhnutné strom vyrúbať. Keď máme v rukách posudok, ktorý konštatuje, že strom ohrozuje životy, zdravie a bezpečnosť, tak sme povinní situáciu riešiť a tento strom vyrúbať," vysvetlil Kovarik. 

Ako dodal, náhradná výsadba sa však nebude realizovať ihneď - aspoň namiesto stromov, ktoré budú vyrúbané v tomto období. "Ak by sme stromy zasadili teraz, v lete by vyschli, najlepšie je stromy vysádzať na jeseň," uviedol Kovarik.

Podľa informácií na webovej stránke sa v marci zrealizujú výruby aj na dvoch miestach v Starom Meste. Do 31. 3. by mali na Martinengovej ulici spíliť 2 poškodené ihličnany a jednu invazívnu drevinu (Ailanthus altissima). Na jeseň bude na parcele vysadených 9 listnáčov, 3 ihličnany a kríky. 

Na Námestí Slobody bude vyrúbaných 9 javorov jasanolistých.

Ilustračné foto: OPS